Åpent debattmøte 20/4

Åpent debattmøte 20/4

Publisert av Arnt - Ivar Lillevik den 17.04.23.
Innledninger og paneldebatt.
Mulighet for spørsmål fra salen.
Debattanter med ulike ståsted i forhold til energipolitikk.

Ingrid Lorentzen Kildal
Leder i Rana SV skal innlede kvelden og være ordstyrer under paneldebatten

 
Arve Ulriksen
Administrerende direktør i Mo Industripark, medlem av regjeringens energikommisjon. Han er blant annet styreleder i Rana Utvikling og MIP Miljøkraft, styremedlem i Sintef Norlab, Sintef Helgeland, Energi i Nord og SIVA, samt vara til styret i Universitetet i Tromsø. Opptatt av god tilgang til kraft og fortsatt industriutvikling i Nord-Norge.

Svein Hammer
Hemnesværing, samfunnsforsker og foredragsholder med en bred yrkesbakgrunn. Forfatter av flere bøker som belyser utfordringene vi står overfor, i brytningen mellom økonomisk vekst og økologisk begrensing. I hans siste bok "Grønt manifest" er budskapet at tiden er inne for å foreta en dyptgripende problematisering av vår måte å tenke og leve på, og samtidig forme en helhetlig samfunnsvisjon for veien til en grønnere framtid.

 
Sveinulf Vågene
Geolog, rådgiver i Motvind Norge, 11 år erfaring med opplysningsarbeid om vindkraft og energipolitikk. Leder av styringsgruppa i et utredningsprosjekt om norsk energipolitikk med tittelen «Energipolitikk på naturens premisser – til beste for klima, mennesker og næringsliv».

 
Petter Bjørkli
Fra Hammerfest, klyngeleder i Energi i Nord. Energi i Nord sin ambisjon er å skape en «bedriftsklynge» i Nord-Norge som bidrar til energiomstilling og verdiskaping for selskaper og samfunn i nord. Å få verdens energiproduksjon og energiforbruk over på karbonnøytrale energiformer er en av de viktigste forutsetningene for å realisere de avtalte utslippsreduksjonene i Paris-avtalen.

 
I tillegg vil Fransisca Kappfjell Herbst fra Mo, holde en appell.
Hun er Samisk politiker, økonom og forretningsutvikler. Leder i APs samepolitiske råd og styremedlem i det samiske porteføljestyret til Forskningsrådet. Her lokalt er hun samepolitisk kontakt i Rana Arbeiderparti og styremedlem i sameforeningen Raanen Saemieh. 

 
Bakgrunn
Klimaspørsmålet har i løpet av de siste 10-årene blitt den viktigste enkeltsaken globalt, og det er forpliktende internasjonal enighet om reduksjon av de globale karbonutslippene. Samtidig kan omleggingen til mer karbonnøytral energibruk føre til større press på natur og naturmangfold, bl.a. i form av arealkrevende produksjonsanlegg for ny kraft.

Siden utbygging av ny fornybar kraft i vår region sannsynligvis vil bli en av de sentrale sakene i høstens valgkamp, er det viktig å belyse energipolitikk fra ulike ståsted.

 
 Grunnleggende spørsmålene som møtet vil berøre:
• Hva trenger vi av kraft i Nord-Norge framover?
• Hvilke industrietableringer er det realistisk å se for seg de neste årene, og hva betyr det for kraftbehovet?
• Hvor stort er potensialet for energieffektivisering?
• Hva vil et økt behov for karbonnøytral kraft bety for natur og miljø?
• Bør man satse på mindre vekst framover som en del av strategien?
• Hva vil en videre utbygging av kraft i regionen bety for strømprisene?