Interju i Vefsn No : For / imot vindkraftutbygging

Interju i Vefsn No : For / imot vindkraftutbygging

Publisert av Merete Liberg den 25.01.21. Oppdatert 07.03.21.

FEM GRUNNER MOT

 

STARTER I FEIL ENDE 
– Det er mye potensiale i oppgradering av allerede eksisterende vannkraftverk. Problemet er at der utbygging av vindkraftverk blir subsidiert blir oppgradering av vannkraftverk beskattet hardt. Imidlertid er det nå politisk vilje til å se på denne problemstillingen.  

 

– Vi mener man burde begynne først der inngrepene i naturen blir minst. Det må også være en overordnet plan for hvordan man skal utvinne energi både på kort og lengre sikt. Vindkraftutbygging slik den er i dag er et feilgrep.

 

OVERSKUDD AV KRAFT I NORDLAND 
–  Nordland har i dag kraftoverskudd som eksporteres. Det er overføringskapasitet i strømnettet til å sende store mengder kraft fra nord til sør i fylket. 
– Det er nok kraft i Nordland til å forsyne svært kraftkrevende industri, bla. en eventuell batterifabrikk i Mo i Rana. Når mengde tilgjengelig kraft  skal beregnes er det ingen grunn til å se på Helgeland som et isolert kraftdistrikt. 

– Nordland er et av de største kraftfylkene i landet - og vi må utnytte ressursene bedre før det bygges vindkraftanlegg.

 

GÅR UTOVER EKSISTERENDE NÆRINGER 
– Vindkraft fortrenger allerede bærekraftige næringer, som for eksempel turisme og dyrehold som reindrift. 
– På Helgeland er det mange og spredte lokale tilbydere av turismerelatert næring. Småskala turisme har en rekke fordeler, det opprettholder bosetningen i distriktene og er bærekraftig næring. Vindkraftanlegg er ikke forenlig med naturbasert turisme og reindrift. 

 

DET PÅVIRKER FOLKS BOLYST I DISTRIKTENE 
– Undersøkelser viser at boområder med nær tilknytting til vindkraftanlegg får et betydelig fall i eiendomsprisene. Noe som heller ikke stimulerer til bygging av nye boliger. 
– Tur- og jaktområder går tapt på grunn av de store naturinngrepene, is-kast og lydforurensning. 
– Lysforurensningen fra turbinene, vil synes i milevis avstand på Helgeland, fordi de turbinene plasseres høyt oppe på fjellene. 
– Utbygging skaper ofte splid i lokalsamfunnene i mange år fremover.
– Ser vi på motstanden i Norge er den størst i Nordland. Det handler nok om vårt nære forhold til naturen. 

 

ØDELEGGER NATUR OG DYRELIV 
– Lekkasjer fra vindturbinene vil kunne forurense drikkevannskilder. Det har allerede skjedd på Kvaløya utenfor Tromsø. Microplast fra turbinvingene vil også å være en forurensningskilde. 
– På Helgeland bygges anleggene i fjellet, derfor vil hver turbinplattform og de mange milene med tilførselsvei gjøre uopprettelige skader i terrenget
– Turbinvingene dreper både fugl og insekter. Det biologiske mangfoldet påvirkes og økosystemet rammes. Noe som vil medføre konsekvenser over tid. 
– Selve produksjonen av vindturbinene og all transport av disse er alt annet enn miljøvennlig. 
– De enorme turbinvingene kan ikke resirkuleres og må derfor graves ned, noe som utgjør et stort søppelproblem. Og sett i forhold til den korte levetiden på vindturbiner er det omdiskutert hvorvidt vindkraft faktisk er miljøvennlig. 
– Motstanden mot vindkraft har eksplodert det siste året og vi står skulder ved skulder både nord og sør for Korgfjellet mot utbyggerne.

Interjuet i sin helhet kan leses i Vefsn No....