Leserinnlegg av Hilde Sletten i Rana blad 17/4-23

Leserinnlegg av Hilde Sletten i Rana blad 17/4-23

Publisert av Hilde Sletten den 25.04.23.
Denne gangen var det invitert på Park 22 til: «Åpen debatt om Turistnæringa på Helgeland og i Rana, holdninger til naturkrise, krig i Ukraina, samenes næring og eksistens i skyggen av Fosendommen»

Edelig en åpen og god debatt tenkte jeg….

Panelet var for såvidt greit sammensatt, en fra Rana som representerte samiske spørsmål, en lokal kommunaldirektør, en representant fra reiselivsnæringa i Indre Rana og en fra Nordlandsforskning med reiselivs erfaring fra Tromsø og Lofoten.

Overhører før jeg går inn på selve møtet at paneldeltakere diskuterer med den som er ansvarlig for sendingen at her er det viktig at man tar opp viktige tema som skaper debatt og at det ikke legger et teppe over noe. Dette er tross alt en debatt!? Det skal engasjere…

Fine ord …..

Paneldebatten dreide seg om flyplass, Rana kommune sin rolle i forhold til areal og behandling av det, turistnæringa som blir berørt og samenes rolle i denne prosessen. Viktige momenter!

Kommunaldirektøren var veldig opptatt av at alt av bygg i byen skulle bygges i høyden slik at minst mulig areal skulle beslaglegges. Tja!

Nå må vel det temaet, nemlig det største arealbeslaget som er fronta i Rana Blad av både ordføreren i Rana og Rana Blad direktøren snart bli nemt av noen i panelet…

nei ikke nå heller.

Bolyst ble også nemt som en viktig tema i dette.

Vipps så var debatten over og elefanten i rommet, Sjonfjellet og vindkraftutbyggingen er ikke nevnt med ett ord. Hvilke konsekvenser DET har for turistnæring, bolyst, naturkrise og samenes interesser i område ble ikke tema???

Hva er det som feiler klimaet på Mo?

Sjonfjellet er en naturlig del av en slik debatt!

Over Sjonfjellet går det nasjonal turistvei med en ikonisk utsikt mot Lovund og Træna. Det er Ranas viktigste port til/fra Helgelandskysten.

Store arealinngrep i uberørt natur, et område rikt på ikke kartlagte grotter. Fra stille dal har du en fantastisk tur opp på Nordviktind i urørt landskap, og på toppen får du en utsikt som tar pusten fra deg.

Jeg sitter der nærmest som et spørsmålstegn og føler meg så indignert på vegne av alle de som er opptatt og glad i Sjonfjellet.

Det er heldigvis denne gangen satt av tid etter selve paneldebatten der publikum kan slippe til med spørsmål.

Jeg avventer for å se om det er flere enn meg som reagerer på at Sjonfjellet ikke ble nevnt.

Merkelig! I naturkrisens tid, vil dette bli et gigantisk inngrep i naturen, i en kommune som bruker vår fantastiske natur for å lokke til seg innbyggere og turisme.

Nei… tystnad…

Jeg er altfor oppgitt og lei meg til egentlig å ta ordet, man skal jo helst være balansert når man tar tak i en mikrofon. Vel, fikk vel poengtert at det er rart at Sjonfjellet ikke blir nevnt i en slik sammenheng når både turisme, natur og folk blir berørt.

Heldigvis var vi to denne kvelden som ha tilegne seg informasjon utover det som ble nevnt i paneldebatten. Her blir det nevnt at NHO/ Statens vegvesen har gått ut offentlig med at vindkraftutbygging, toppturer, nasjonal turistveg og ikoniske utkikkspunkt ikke er forenlig.

Er dette en tanke som har streifet paneldeltakerne?!

Rett etter det kommer det fra en representant fra VisitHelgeland at de har vært i Mosjøen og blitt så inspirert av tiltak som er tenkt med gondol opp på Øyfjellet. Sykkelstier og skiløyper opp på fjellet for befolkningen etc.

Jeg tenker, er dette virkelig noen som representerer turistnæringa som er så kunnskapsløs?

For det første er det en arealkonflikt allerede i Øyfjellet, som godt kan bli en ny Fosen-sak. Videre høres dette ut som en fin tur med familien:

- Sykle/gå mellom turbinene på veier som er opptil 10 meter brede med store skjæringer og steinfyllinger i et område som vil være tomt for          vegetasjon i mange mange år fremover.

- Påtrengende støy fra turbiner som tårner over deg.

- På en solskinnsdag vil solens stråler konstant bli brutt av turbinvinger som snurrer.
Og på en vinterdag vil en sette seg i livsfare om en blir truffet av iskast fra turbinvingene. En bør holde seg unna i en radius på minimum 200 meter fra en turbin pga av potensielt flygende isklumper. Det er en grunn til at advarsel skiltene florerer i et vindkraftanlegg!

Time to wake up and smell the Coffee!

Skaffe seg kunnskap og snakke om elefanten i rommet!
En kan ikke snakke om turistnæring i Rana uten å gjøre seg tanker om at utbygging av Sjonfjellet er en stor naturødeleggelse av den største betydning.