Toven er truet av utbyggingsplaner til et selskap ved navn Nordic Wind og dets sveitsiske eier Fu-Gen AG.
Fu-Gen har gitt Nordic Wind i oppgave å etablere en portefølje av vindkraftverkprosjekter på hele 1500 MW innen 2026. Det er mer enn det doble av det Statkraft, den største aktøren i det norske vindkraftmarkedet pr.t., har i sin norske vindkraftverksportefølje.
For å nå dette ganske så hårete målet, må Nordic Wind og eieren Fu-Gen tenke stort, operere aggressivt og handle raskt. Og det gjør de. I Toven-sammenheng går de på grunneiere i Leirfjord kommune selv om kommunestyret skal ha sagt nei til vindkraft, og de presser hardt på for å få øvrige grunneiere samt kommuneadministrasjonene og de folkevalgte i Leirfjord og nabokommunene Vefsn og Hemnes til å si ja til det som kan bli Norges største vindkraftverk mht. både areal og installert effekt. At de i parallell jobber med å få tillatelse til å bygge ut nesten like store vindkraftverk på Sjonfjellet i Rana kommune og flere områder i Hattfjelldal kommune, understreker bare inntrykket av et selskap preget av hastverk og aggressivitet.
Hastverk er som kjent lastverk. Som utbyggere flest drar Nordic Wind og eieren Fu-Gen klimakortet for å forklare hvorfor. For å få med seg grunneiere og kommuner lokker de i tillegg med store penger. Negative konsekvenser som ødelagt natur, støyproblemer, redusert bo-glede og livskvalitet og tapt bolig- og hytteverdi, nevnes knapt. Det gjøres heller ikke den enorme fortjenesten som de selv jakter på.
For å forstå hva planene til Nordic Wind og deres eier Fu-Gen Toven vil medføre, er det viktig at informasjon om også de negative konsekvensene når fram til innbyggere og folkevalgte.
Selv om Nordic Wind og eieren Fu-Gen ikke har publisert så mye mer enn at de ønsker å bygge ut et digert vindkraftverk på Toven, vet vi ganske mye:
· Planområdet er på ca. 265 km2. Størstedelen ligger i det Miljødirektoratet definerer som inngrepsfri natur
· De vil sette opp rundt 130 turbiner i dette området. Hver vil trolig ha en høyde på 200-250 m og en effekt på 6-7 MW. Det gir en samlet installert effekt på 800-900 MW og en årlig middelproduksjon på 2.6-2.9 TWh, mer enn det doble av sveitsiske Aquila Capital sitt vindkraftanlegg på Øyfjellet
· Selv med en total høyde på «bare» 200 m vil turbinene dominere utsikten over store deler av Helgeland, og være godt synlige fra m.a. Mosjøen, Sandnessjøen, Leland og Hemnesberget
· Med en rotorbladlenge på 75-90 m vil de vil ha et samlet sveipeareal på hele 2,300-3,300 mål (2.3 – 3.3 km2)
· De vil trolig generere støy som overstiger 40 dBA – WHOs grense for søvnforstyrrelser – over et område på mer enn 400 km2
· Stor terrengkompleksitet gjør at mange mil med internveier og tilkomstveier trengs for å sette opp turbinene. I tillegg kommer oppstillingsplasser, svære masseuttak og arealer til driftsbygninger, transformatorstasjoner og overføringslinjer
· Bolig- og hyttepriser vil, ifølge en norsk studie gjennomført av forskere fra Menon Economics og SSB (Siviløkonomen, april 2024) og en svensk studie utført av forskere fra Kungliga Tekniska Høgskolan (MDPI, 2021), bli negativt påvirket opptil 10 km fra vindkraftverk
Dersom kraftverket blir bygd, vil urørt natur i de tre vertskommunene bli redusert med utrolige 213 km2. Det utgjør 13% av gjenværende urørt natur i de tre kommunene. I Leirfjord kommune vil urørt natur bli redusert med hele 70%!
Kilde: Miljødirektoratet, 2024
Ca. 450 fastebeboende innbyggere pluss et ukjent antall brukere av 80 hytter vil trolig oppleve støy over 40 dBA gjennom store deler av året. Det betyr forringet bo-glede, livskvalitet og helse. En nylig undersøkelse gjennomført av Tysvær kommune i Rogaland viser f.eks. at 40% av de 258 innbyggerne som bor i nærheten av et vindkraftverk med 11 turbiner, sliter med søvnproblemer, 35% med muskulære problemer, og at livskvaliteten har falt etter at anlegget ble satt i drift.
Verdien av opptil 3,700 boliger og 1,200 hytter vil sannsynligvis bli redusert. Dersom gjennomsnittlig bolig- og hyttepris i de berørte områdene antas lik hhv. 2.7 og 1.3 mill. kroner og vi bruker prisfall-estimatene til Menon Economics og SSB for boliger som ligger ved vindkraftverk med 10 eller flere turbiner, snakker vi om et samlet verditap på 920 mill. kroner. Det tilsvarer et gjennomsnittlig verditap pr. bolig på 200,000 kroner, pr. hytte på 140,000 kroner. For de som bor inntil 1 eller 2 km fra kraftverket kan verditapet komme opp i hhv. 1,100,000 og 700,000 kroner.
Kilde: Artikkelen ‘Effekter av landbasert vindkraft på boligpriser i Norge’,
Samfunnsøkonomen nr. 2/2024
At Nordic Wind og eieren Fu-Gen ikke vektlegger dette, er ikke overraskende. For dem er det parametere som installert effekt, forventet kraftproduksjon, strømpris samt fortjeneste ved drift eller salg av anlegget som er viktigst.
At løfter om store penger virker tillokkende for en del grunneiere, er forståelig. Men av våre folkevalgte og den administrative ledelsen i kommunene må vi kunne forvente mer. Deres oppgave er å ivareta interessene til alle i kommunene, også de mange som bygging av kraftverket vil gå ut over. Og det kan umulig være greit at:
· Enorme områder urørt natur - viktige tur- og rekreasjonsområder - ødelegges
· Bo-glede og livskvalitet til mange hundre sambygdinger reduseres
· Vel 900 mill. kroner de facto overføres fra rundt 5,000 bolig- og hytteeiere til Nordic Wind og eieren deres (fra de mange til de få)
De negative konsekvensene av vindkraftverket som Nordic Wind og den sveitsiske eieren Fu-Gen ønsker å bygge på Toven, framstår i sum som så store at det bør være enkelt å si et klart nei til planene deres.
Å si ja til at de skal få foreta en konsekvensutredning, vil være som å slippe reven inn i hønsegården. Det fører som oftest bare til krangel og bråk, om reven får herje fritt til enda verre ting. Hvem ønsker vel det?
Kaare Finbak, utflyttet Hemnesværing
Link til leserbrevet i Rana blad...
Leserbrev av Kaare Finbak i Rana blad
Publisert av Merete Liberg den 26.06.24. Oppdatert 09.09.24.