Leserbrev: Wivan Media Horseng m/fl.

Leserbrev: Wivan Media Horseng m/fl.

Publisert av Merete Liberg den 14.03.24. Oppdatert 19.03.24.
Ja, slik kommunen fremstår i dag, passer denne beskrivelsen ganske godt. Men hvor lenge vil denne idyllen vare?
Spørsmålet aktualiseres i disse dager da FFI (Fortescue Industries) lanserer sine planer om å etablere Ammoniakkfabrikk i Sørfjorden, nærmere bestemt ved Mula og/eller i Sundsmarka. FFI har fått tilsagn om strøm fra Statnett, men alle som kjenner materien vet at denne typen industri er ekstremt kraftkrevende. Ergo medfører en slik etablering at presset på å få realisert vindkraftanlegg i nærområdet øker.

Flertallet i Hemnes kommunestyre har overfor Statsforvalteren anbefalt at FFI får konsesjon for å drive landbruk i Sundsmarka. Samtidig vet man også med temmelig sikkerhet at FFIs plan er å drive industri i området. Da må en reguleringsendring til. Hva innebærer så en slik etablering for befolkningen i Hemnes? Fabrikken som er tenkt bygd fordrer en sikkerhetssone. Dernest må det etableres vei, parkeringsplass, strømnett, vann og kloakk frem til området. I tillegg ser man for seg at det må sprenges ut for kaianlegg både på Mula og/eller på Jodalan, dersom planene skal realiseres. Transporten av den ferdige varen (ammoniakk) er tenkt gjort via fjorden, det er knyttet stor usikkerhet rundt hvorvidt fraktskip vil kunne komme seg gjennom sundet, slik sundet er utformet fra naturen sin side. Har tiltakshaver tenkt å sprenge ut for slik frakt? Og hva med eksplosjonsfare og forurensningsfare? Spørsmålene i denne saken er så langt flere enn svarene, men det vil være nærliggende å anta at en av kommunens fineste utfartsområder står i fare for å bli endret – for alltid.

Som om disse irreversible naturinngrepene ikke var nok, så har Nordic Wind ytret ønske om å bygge ut vindkraft på Toven. Anlegget det planlegges for består av 130 vindturbiner, som bidrar til å sette sitt avtrykk på naturen med bl.a støy og blinkende lys døgnet rundt. I følge Bård S. Solem i Motvind Norge kan dette bli Norges desidert største vindkraftanlegg. Energiselskapet Rambøll har prosjektert et anlegg med planareal 264 km2, altså 30 km langt og 7-14 km bredt. 420 km2 kan dermed bli uegnet til friluftsliv og rekreasjon blant annet pga støy. Så fremt utbyggingen blir gjennomført kan 216 km2 av dette arealet få et støynivå over 45dB som ikke tillater bolig- eller fritidsbebyggelse. Toven ligger i Hemnes, Leirfjord og Vefsn kommuner, og det allerede etablerte anlegget på Øyfjellet i Vefsn, blir et mindre anlegg i denne sammenhengen.

Det skal visstnok foreligge løse planer om vindkraft på Hestnesfjellet også, men dette er ikke bekreftet. Vi vet at planene Sjonfjellet Vind har om vindkraft på Sjonfjellet/Laupen ikke er skrinlagt, selv om Freyr delvis har flagget ut. Nordic Wind har planer om vindkraftutbygging i Hattfjelldal også, langs hele Røssvatnet på østsiden. Dette innebærer at folk som bor i nærheten og folk som har hytter der, ikke kan benytte området som før.

Hvordan vil det bli å bo i Hemnes i fremtiden, dersom vi vil få etablert vindkraft på alle kanter, og et gedigent industrianlegg etablert i Sørfjorden? Si det. Vi tenker at en gigantisk industriutbygging vil redusere bo- og blilysten betraktelig. Ikke bare for befolkningen på Hemnesberget, men også for fastboende og tilreisende i Finneidfjord og Bjerka-området, og for folk som har fritidseiendommer langs fjorden og på fjellet. Andre steder i landet er det sannsynliggjort verdiforringelse av boliger tilsvarende 15-25 %, dersom det etableres vindkraft i umiddelbar nærhet. Man kan trygt si at kommunens attraktivitet som bostedskommune, faller betraktelig dersom slike etableringer finner sted.

Vi vil derfor anmode kommunepolitikerne i Hemnes om at de kjenner sin besøkelsestid, og ikke tillater slike etableringer i Sørfjorden eller på Toven, eller andre steder i Hemnes. De inngrep som er tenkt utført i denne sammenheng, bidrar neppe til en gunstig utvikling hverken med tanke på innbyggertall eller demografisk sammensetning.

Hemnesberget, 11.03.2024

Kristine-Marie Møllevik, Gerd Sørmo, Tom Erik Nilssen

Kari Skogen Davidsen, Karina Sørensen, Ida-Mari Bjørndal Tuven

Tove Solbakk, Arve Flostrand, Ingrid Boldermo

Jon-Erik Grønbech, Wivian Mediå Horseng