Vindkraft er industriområde - ikke park!

Vindkraft er industriområde - ikke park!

Publisert av Sylva Angelsen den 06.03.24. Oppdatert 19.03.24.
Kjært barn har mange navn, er det noe som heter. Men også det som ikke er så kjært kan omtales med forskjellige ord og begreper. Hvilke ord man velger å bruke påvirker ikke bare vår forståelse av et budskap, men også våre meninger og følelser. Så også når det gjelder vindkraft.

Når vi hører ordet industri, ser vel de fleste av oss for seg noe grått og trist, for eksempel kjedelige fargeløse betongbygninger, og vi assosierer ordet med jobb.

Ordet park forbinder vi derimot med noe positivt, noe koselig, som grønt gress og fargerike blomster, og tankene går mot fritid, hvile og rekreasjon. Og hvor mange av oss ser ikke for seg disse trivelige gamle små bygningene i Nederland, gjerne av tre, og med massevis av tulipaner rundt, når vi hører ordet vindmølle? Eller vi drømmer oss bort til en gresk øy og ser for oss en gammel vindmølle på Mykonos.

Det som vindkraftselskapene prøver å sette opp i vår uberørte natur er vindturbiner, i vindkraftanlegg.

Selvsagt benytter vindkraftselskapene ord som vi vanlige mennesker forbinder med noe søtt, koselig og fint. For en vindmøllepark høres jo ikke så ille ut? Derfor denne begrepsavklaringen slik at vi alle kan gå videre med den samme forståelsen.

Vindkraftindustri er verken søtt eller koselig
Dette handler altså om vindkraftindustri. For å bygge disse vindkraftanleggene, med tilhørende tilførselsveier, kraftlinjer osv., så raseres enorme områder med (ofte) uberørt natur, og fjellene omdannes til industriområder.

Etter endt konsesjonsperiode, når anleggene har gjort jobben sin og skal tas ned, så sies det i avtalene at naturen skal tilbakeføres. Men uberørt natur som har blitt tuklet med, vil aldri igjen kunne bli uberørt. Dette vil i praksis si at naturen er ødelagt for all overskuelig framtid, for det tar hundrevis av år før naturen har reparert sine sår. Så selv om sårene repareres, er det komplett umulig å tilbakeføre uberørt natur.

Vindkraft ødelegger det biologiske mangfoldet i naturen. Vindkraft dreper fugler og insekter, forurenser naturen rundt, forstyrrer og ødelegger for reindrift og annen beitedrift, ødelegger friluftsområder, gir lys- og lydforurensning, fører til redusert folkehelse for de som bor i nærheten og for de som bruker områdene, og ikke minst så risikerer man forurensning av drikkevann. Vindkraftindustri hører derfor ikke hjemme i områder for landbruk, natur, friluft og reindrift (LNFR-områder).

Vindkraftanlegg gjør fjell om til industri. Ofte er det uberørt natur som blir omgjort til industriområder.

Vi redder ikke jordkloden vår med å ødelegge naturen rundt oss!